29/08/2016

(Bouw-)activiteiten en bedrijvigheid op het terrein gaan van start

Door: Marconia

Nu de coöperatie formeel de beheerder van de braakliggende grond aan de Marconistraat is, kunnen de initiatieven hun plannen zichtbaar maken.

Openbare experimenteerruimte voor innovatie
De komende jaren realiseert coöperatie Marconia een openbare experimenteerruimte voor
vernieuwers uit het bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en burgers/bewoners. Het terrein biedt werkruimte aan ontwerpers, architecten, bouwers, startende ondernemers die kansen zien. Dansers, performers, muzikanten en andere creatieve geesten bieden we een podium. Tegelijkertijd is het een leerwerkplek voor alle vormen van onderwijs, van praktijkschool tot technische universiteit.

Op het terrein testen de initiatieven maatschappelijke, technologische of stedenbouwkundige innovaties of prototypes die bijdragen aan een gezonde en circulaire (wijk-)economie, slimme en vernieuwende haven-stadindustrie, off-grid water& energie, ecologische bodemsanering. De activiteiten en bedrijvigheid krijgen de vorm van een tijdelijk dorp waar makers en gebruikers werken en mogelijk ook wonen, en waar bewoners en bezoekers zich vermaken en inspiratie opdoen. Ontwerpprincipes op het terrein zijn circulariteit, tijdelijkheid intercultureel ontwerpen en integraliteit.

De Fruitvis
Vanuit De Fruitvis is het concept van Marconia ontstaan. De Fruitvis is een inspirerende plek waar mensen bij elkaar komen voor verdieping of vertier, en initiatief van Martin van Rijn. Als één van de eerste pioniers trok hij zes jaar geleden met zijn bedrijf naar het Merwe-Vierhavensgebied. Hij transformeerde een vervallen loods voor fruitoverslag tot podium voor nieuw talent en ontmoetingsplek voor zakelijke bijeenkomsten.

Seastarters
Seastarters is actief in multi-stakeholder management, ontwerpt social finance solutions en richt zich op ondernemerschap. Binnen Marconia gaan zij aan de slag met gebiedsontwikkeling & design en via hun eigen stichting gaan zij aan de slag om vluchtelingen via taal & ondernemerschap sneller bijstandsonafhankelijk te krijgen. Hiervoor ontwikkelden zij een methode die ook in Rotterdam toegepast gaat worden.

Sea Ranger Service
Op 2 september gaf burgemeester Aboutaleb officëel het startsein voor De Sea Ranger Service bij Marconia. Vanuit het terrein gaat de social enterprise aan de slag om Rotterdamse werkloze jongeren op te leiden door oud-medewerkers van de Koninklijke Marine om ongeoorloofde praktijken op zee te controleren. Op het terrein bouwt de social enterprise een Dry Dock om een speciale patrouilleschepen af te bouwen.

Le Sappelier
Ewout Fernhout is een ontwerper en productontwikkelaar, die vernieuwend vruchtensap heeft ontwikkeld dat qua smaakbeleving niet onderdoet voor een goed glas rode wijn. Op het terrein landt hij binnenkort met een sapafvulmachine in een gecertificeerde container, om het sap dat hij maakt te bottelen.

StroApp
StroApp is een samenwerkingsverband van architecten en bouwers op het gebied van duurzaam bouwen. Zij richten zich op de realisatie van utilititeits- en woningbouw, waarin respectvoller omgegaan wordt met klimaat en milieu. Om te bouwen worden biobased materialen gebruikt. Materialen met een gesloten cyclus, van productie tot aan de afvalverwerking. Op Marconia laat StroApp in moderne beeldtaal zien dat deze manier van bouwen antwoord kan geven op de huidige tijdsgeest.

Lite Home
Lite Home is een snel te bouwen lichtgewicht woonconcept, dat onder architectuur is ontwikkeld. Met een modulaire systeem op basis van een 60×60 cm grid is vrijwel elk ontwerp en design mogelijk. En het gebruik zeer goed isolerende milieuvriendelijke materialen en slimme technologie, maakt een Lite Home tot een aantrekkelijk geprijsde energie-nul woning of kantoor. Omdat bij de bouw geen zware machines nodig zijn, is het concept interessant voor op- of uitbouw van bestaande panden. Op Marconia realiseert Lite Home een paviljoen, dat je als flexplek kunt huren.

Site by Alsjeblaft!