10/03/2015

Smogvrij park in Stadshavens

Door: bron: http://stadshavensrotterdam.nl/

Naast het Glazen Pand van Studio Roosegaarde in de Vierhavensstraat komt een smogvrij parkje, ontworpen door technisch kunstenaar Daan Roosegaarde. De afgezogen vieze lucht komt van pas bij de productie van sieraden.

Het parkje met naar schatting een diameter van 50 meter wordt gereinigd van fijnstof, waardoor bezoekers vrij kunnen ademhalen. Na de zomer wordt de stellage opgebouwd. De afzuiginstallatie kan gemakkelijk verplaatst worden. Na Rotterdam gaat het Smog Free Park naar Beijing. “Met deze parken wil ik mensen bewust maken hoe een stad schoon kan ruiken en aanvoelen. Het doel is wereldwijd smogvrije steden,” zegt Roosegaarde. Door de fijnstof te ioniseren, af te vangen en onder hoge druk te zetten wordt het een harde substantie – een idee van de TU Delft. Hiermee zouden 150 ‘smogsieraden’ per dag opgesierd kunnen worden om inkomsten te genereren.

Proefproject

Volgens Roosegaarde is Rotterdam een proefproject en staan gesprekken gepland met burgemeesters van Wang anshum, Mexico City en Beijing om dergelijke parken ook daar aan te leggen. Roosegaarde en zijn team hebben naam gemaakt met innovatieve buitenruimtes. Bekend zijn de snelweg waarbij de belijning oplicht in het donker, een interactief korenveld en een interactief landschap met halmen van licht. Roosegaarde verruilt zijn huidige vestigingsplaats Waddinxveen voor Rotterdam. Zijn team van 17 personen trekt vanaf mei in het energieneutrale pand aan de Vierhavenstraat.

Rotterdam Maakstad 2.0

Op het kantoor in Waddinxveen staat een werkende miniatuuruitvoering van het smogvrije park. “Rotterdam heeft alles in zich om Maakstad 2.0 te worden. Hier gebeurt het. Een smogvrij parkje is daar een goed bewijs van,” laat Roosegaarde weten.

Klik hier voor een filmpje over het smogvrije parkje van Daan Roosegaarde.

Site by Alsjeblaft!